SvetZabava

Rešena misterija Jetija

Obožavaoci jetija, stvorenja koje navodno živi na Himalajima, poznatog i po nazivu Strašni snežni čovek, teško će podneti rezultate DNK analize ostataka koji mu pripadaju.

U jesen 2013. godine Šarlot Lindkvist primila je poziv od filmske kompanije koja je snimala dokumentarac za Animal Planet o jetiju, mitološkom stvorenju za koje se veruje da živi na Himalajima. Dakle, ne nešto što naučnici sa oduševljenjem prihvataju. Prijatelji i kolege su joj govorili: “Pazi se, ne ulazi tek tako u sve to”, priseća se Šarlot sa osmehom. Ali rekla je “da”.

Lindkvist je po zanimanju genetičar koji proučava medvede, a retki Himalajski smeđi medved je jedan od mogućih “rođaka” čuvenog jetija. Tim iz kompanije IconFilms je želeo da u svom dokumentarcu angažuje i naučnike kako bi otkrili da li Jeti zaista postoji.

Međutim, nije baš tako lako doći do DNK divljeg medveda. Tokom svih godina rada na projektu, Lindskvit, koja je inače i profesor na Univerzitetu u Bufalu, napravila je mrežu kontakata biologa sa Aljaske koji su joj slali uzorke kako bi joj pomogli u rasvetljavanju evolucije polarnih medveda.

Rezultati neobične saradnje objavljeni su u utorak u Zborniku radova Kraljevskog društva B. Šarlot i njene kolege koristile su DNK za identifikaciju devet “Jeti” uzoraka (kostiju, zuba, kože, dlaka i uzoraka fekalija). Utvrđeno je da ih osam pripada azijskim crnim medvedima, himalajskim smeđim medvedima i tibetanskim smeđim medvedima, a jedan uzorak ukazuje na to da je reč o psu.

“Rezultati analize upućuju na to da legenda o jetiju korene vuče iz bioloških činjenica, te da je povezana s lokalnim vrstama medveda koji žive u regiji”, rekla je biološkinja Šarlot Lindkvist sa univerziteta Bafalo u Njujorku, koja je vodila istraživanje.

Lindkvist je rekla da je reč o dosad najtemeljnijoj studiji navodnih ostataka jetija. Ona i kolege su sekvencionirali mitohondrijski DNK, genetski materijal koji se nalazi u ćelijama i nasleđuje se preko majke. Uzorci su uzeti iz navodnih ostataka jetija i od raznih medveđih vrsta iz drugih delova sveta.

Iako nije dokazano postojanje jetija, studija je pokazala da je tibetanski smeđi medved u rodu s medvedima Severne Amerike i Evrope.

Pretpostavlja se da su se himalajski smeđi medvedi od njih odvojili još pre 650.000 godina. Pretpostavlja se da su ih izolovali glečeri te da su živeli odvojeno od drugih vrsta medveda.

Iako priča o postojanju jetija nije potvrđena, istraživanje bi moglo pridoneti zaštiti staništa himalajskih medveda, kojima preti izumiranje.

(izvor: nationalgeographic.rs)

Comments

comments