Uncategorized

Skupština Vojvodine: Nagrada za manjinske stranke od 35 odsto

 

Skupština Vojvodine usvojila je autentično tumačenje Zakona o lokalnim izborima, nakon što je Skupština Srbije uradila isto prethodne nedelje. Predstavnik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor navodi da je ovo prvi put u proteklih 30 godina da Pokrajinska skupština tumači sopstvene odluke i da je, radi sprečavanja bilo kakvih nedoumica i zloupotreba, potrebno pojasniti da je, kako on kaže, Zemlja okrugla.

Na poslednjoj sednici Skupštine Vojvodine, koja je trajala svega petnaestak minuta, vladajuća većina izglasala je autentično tumačenje svoje Odluke o izboru pokrajinskih poslanika, odnosno njenog člana koji propisuje da će stranke i koalicije nacionalnih manjina, koje na predstojećim izborima ostvare manje od tri odsto glasova, biti nagrađene dodatnim korektivnim faktorom od 35 odsto, odnosno da će njihov količnik za toliko biti uvećan.

Kako Srpska napredna stranka kaže, to je primer pozitivne diskriminacije. Koalicioni partneri iz Saveza vojvođanskih Mađara ne vide problem u tome, s obzirom da se ovo pravilo ne odnosi na njih, budući da je njihov izborni rezultat uglavnom veći od tri odsto. Dok sa druge strane, deo opozicije u ovome zapravo vidi strah vlasti od najavljenog bojkota predstojećih izbora.

„Svedoci smo da se izborna pravila menjaju na brzinu, pa se prepravljaju i da se sve to dešava u trenutku kada nas dani, ili nedelje dele od raspisivanja izbora. Zašto je to tako? Bojkot koji su proglasile veće opozicione stranke doveo je SNS u situaciju da mora sebi da obezbedi opoziciju pod hitno, kako bi stvorila privid da postoji demokratija i da će se izbori stvarno održati“, kaže Svetlana Kozić iz Alternative za Vojvodinu.

„Norma koja je propisana u odluci je propisana iz razloga pozitivne diskriminacije manjinskih lista i zaštite prava nacionalnih manjina da imaju jednak ili veći broj predstavnika u odnosu na prethodni period, jer zbog spuštanja cenzusa na tri odsto, veći broj količnika će učestvovati u raspodeli mandata, a samim tim, može da se desi da stranke nacionalnih manjina imaju manje mandata“, rekao je Milenko Jovanov iz SNS.

„Mislim da je bitno da ta naša incijativa ni na koji način, ni iz kojih političkih razloga, ne dobije gelere. Mislim da je pogrešna pretpostavka koja u ovome vidi problem“, rekao je Ištvan Pastor iz SVM.

Današnje glasanje nije prokomentarisao veći deo opozicije u Skupštini Vojvodine. Savez za Srbiju se ipak prethodnih dana saopštenjem oglasio i optužio SNS i SVM za, kako oni kažu, nastavak inženjeringa lažnih izbora u Vojvodini. Oni tvrde da je jedini razlog za ovakvu raspodelu mandata upravo nagrađivanje lojalnih manjinskih stranaka i koalicija, budući da im za ulazak u parlament nije neophodan prelazak izbornog cenzusa, već samo prirodnog praga.

Comments

comments