Društvo

Šofer Zoki otišao na Maldive o trošku države na forum “Otporni i održivi Maldivi”?!

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević prisustvovao je inauguraciji predsednika Mauritanije, i to kao izaslanik predsednika Srbije. Ovo je četvrta afrička zemlja koju je ministar posetio samo u poslednja dva meseca, a u istom periodu bio je i u Salvadoru i na Maldivima.

Deo javnosti se pita – u kom svojstvu putuje ministar rada i šta su efekti tih putovanja.

Loading…

Nije šef diplomatije, niti je predsednik države. On je ministar zadužen za zaštitu prava radnika, siromašnih i boraca, koji uz sav taj posao sve češće stiže da predstavlja zemlju u inostranstvu. Specijalnost su mu egzotične, uglavnom afričke zemlje, pa je samo u poslednja dva meseca obišao Komori, bio u Keniji, skoknuo do srednje Amerike, da bi se ponovo vratio Africi, pa stigao do Maldiva.

„Otporni i održivi Maldivi je bio naziv foruma na kome je učestvovao naš ministar rada, zapošljavanja i socijalnih pitanja. Dakle, održivi Maldivi“, kaže Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije.

Posle rasprave o investiranju u održive Maldive, ministar rada ponovo se vraća u Afriku. Ovoga puta poslom i u ulozi u kojoj najčešće putuje – kao izaslanik predsednika Srbije na inauguraciji predsednika Mauritanije, Mohameda Oulda Šeika El Gazuanija.

PROČITAJTE JOŠ: “SOROŠ BI LAŽNIM IZBORIMA DA OBEZBEDI VUČIĆU JOŠ JEDAN MANDAT KAKO BI PREDAO KOSMET”

„Prvo treba postaviti pitanje koji je interes Srbije da ima svog predstavnika na inauguraciji šefa države Mauritanije… Ja mogu samo da spekulišem. Možda je otišao tamo da pridobije još jednu zemlju da povuče priznanje nezavisnosti Kosova“, navodi Miloš Mitrović, urednik spoljnopolitičke rubrike u listu Danas.

N1: Jel to posao ministra za rad i socijalnu politiku, zar nije logičnije da to radi šef diplomatije?

„To je samo jedan od primera neadekvatnih ljudi na neadekvatnim mestima, u neadekvatnim možda misijama“, odgovara Mitrović.

PROČITAJTE JOŠ: UŽAS U NS: ZBOG IZVRŠITELJA POLILA STAN BENZINOM!

Misije ministra rada i socijalne politike, osim prisustva inauguracijama šefova država, uključuju i razgovore o bilateralnim odnosima, o saradnji u oblasti sporta, zdravlja, komunikacija, fotografisanje sa državnicima, pozivanje predsednika Bolivije Eva Moralesa da poseti Srbiju.

„Zna se šta je posao Vlade i ko vodi spoljnu politku. Kod nas su te granice odavno postale mutne“, dodaje urednik lista Danas.

Mutne granice posledica su toga što Vlada ima mnogo posla, pa se ministri ispomažu. Tako je predsednica Vlade nedavno objasnila Đorđevićev najkontroverzniji – put na Maldive.

Maldivi

„Na Maldivima se za razliku od nekih poslanika opozcije nije provodio. Menjao je tamo potpredsedbika Vlade, ministra Dačića i bio je na Maldivima čitav jedan dan sa šest bilateralnih sastanaka“, rekla je premijerka Ana Brnabić u Skupštini Srbije 27. juna 2019.

Koliko su koštala sva ministrova putovanja na kojima je menjao Dačića ili Vučića i šta je sa njih doneo u Srbiju, nije poznato. Na upit N1, Ministrastvo rada i socijalne politike nije odgovorilo.

PROČITAJTE JOŠ: AIR SRBIJA OPET U MINUSU, DRŽAVA POKLONILA 21 MILION EVRA!

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments