Društvo

SRAMOTA: Volovi i konji plaćeni više od VOJNIKA

Ne znam o tome ništa. Apsolutno ništa – kratko je poručio za Danas producent i glumac Lazar Ristovski, upitan da prokomentariše navode da su u njegovom novom filmu “Čarape kralja Petra” konji i volovi višestruko plaćeniji od pripadnika Vojske Srbije.

ulogu konji dobijati po 100 evra a volovi 33 evra.

Vojnici su proteklih dana izneo niz pritužbi na ponižavajuće uslove tokom snimanja filma. Problem nije samo dnevnica, koja je znatno niža od one koja se isplaćuje za iznajmljivanje konja i volova, već i činjenica da jedu hranu iz konzervi, u nehumanim uslovima, jer po suncu satima statiraju, dok obaveze u jedinici i njihovim porodicama trpe.

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić kaže za Danas da su vojnici primorani da statiraju u filmu, jer je to njihov zadatak koji je naložio lično načelnik Generalštaba LJubiša Diković.

– Oni nemaju mogućnost da odbiju izvršenje zadatka. U filmu glume vojnike, ali i seljake na njivama, u zavisnosti od potrebe. Angažovani su iz čisto finansijskih razloga, jer bi statisti znatno više koštali od vojnika. Više od 200 njih učestvuje u izradi ovog filma, a i sam general Diković je nekoliko puta obilazio mesto snimanja. Trenutno se snima u kasarni na Topčideru – kaže Antić.

Vojni sindikat Srbije reagovao je saopštenjem na niz pritužbi koje su proteklih dana dobili od vojnika-statista:

„Navikli smo da zloupotreba resursa vojske, poltronstvo i snishodljivost pojedinaca na važnim dužnostima u vojnom vrhu nema granica, ali

napravljeni korak da srpski vojnik dobije gore uslove i tretman od životinja u ovom privatnom produkcijskom projektu – opasan je presedan. Moralni, ljudski, ali i zakonski presedan“, navodi se u saopštenju Vojnog sindikata, koji je za sramotu optužio Ministarstvo odbrane „koje će, možda, nekad isplatiti vojnicima obećanu dnevnicu od 1.100 dinara“.

„Ne želimo da poverujemo da oni koji treba da brinu o materijalnom položaju srpskih vojnika namerno devastiraju ljudsko dostojanstvo pripadnika Vojske Srbije. Ali je nesporno da ovakvim ponašanjem potvrđuju onu čuvenu izjavu najvećeg vojskovođe u srpskoj istoriji, vojvode Živojina Mišića, da „srpski vo i srpski vojnik treba da dobiju spomenik na Terazijama“, kada je govorio o odnosu nadležnih prema učesnicima rata“, navodi se u saopštenju. Taj odnos je, kažu u sindikatu, prirodan sled svih mobinga, maltretiranja pod maskama i

iživljavanja koje nesposobni oficiri i ogoljeni karijeristi godinama sprovode u Vojsci Srbije. Upozorava se i da se tretmanom vojnika tokom snimanja filma na najbrutalniji način krše zakoni.

„Ko je naredio da se ljudstvo jačine dve čete svakodnevno sa redovnih zadataka premešta u šatore privatnih filmskih produkcija, postoje li odluke da se iz budžeta isplate dnevnice, ko je to odobrio, potpisao? Postoji li u

planu rada Generalštaba pozicija ili konto pod nazivom „statiranje u filmovima“, da li je i ovo još jedno u nizu nenamensko trošenje budžetskih sredstava – pitanja su koje je VSS uputio nadležnima u Ministarstvu odbrane.

Budžet od 40 miliona dinara

„Kralj Petar Prvi u slavu Srbije“, radni je naslov filma i serije u produkciji RTS-a i „Zilion filma“, a scenario je delom baziran na romanu Milovana Vitezovića „Čarape kralja Petra“. Prva klapa filma pala je u martu, na Staroj planini. U tim scenama se prikazuje stradanje srpske vojske i civila u zimu krajem 1915. i početkom 1916. godine. Lazar Ristovski, glumac i producent filma i serije, pripremao je ovaj projekat sedam godina, najavljujući da će to biti vrhunac njegove karijere. Komisije Filmskog centra Srbije je prošle godine ovom filmu dodelila 40 miliona dinara.

(Izvor: Danas.rs)

Comments

comments