DruštvoIzbor Urednika

“Vučićev šah-mat” – zdravom razumu

Ove nedelje smo proslavili Dan pobede, jedan od najvažnijih dana kako u Evropi, tako i u svetu. I oko samog 9. maja nema puno šta da se kaže i puno šta da se razmišlja, to je dan kada se planeta oslobodila jedne od najvećih pošasti ikada i to je bukvalno dan kada je dobro pobedilo zlo. I tako mora da ostane i tako mora da se proslavlja i danas i sutra i uvek i zauvek.

Međutim, ima jedna država (A nije ni Nemačka, ni Japan ni Italija) u kojoj je ta proslava izgledala malo drugačije. Jedna država gde centralna tema nije bila pobeda nad fašizmom već, pa nećete verovati, promocija jednog čoveka. I to je malo bizarno. Nismo želeli puno da pišemo na ovu temu, jer ipak “Dan pobede” je dan pobede svih nas, ali današnje naslovne strane koje taj čovek plasira su nas bukvalno naterale.

Taj čovek je 9. maja gostovao u Moskvi i to je lepo, da se ne lažemo. Međutim, tamo je gostovao kao predsednik Srbije, to je tradicija koju je uspostavio jedan drugi čovek, jedan drugi predsednik. Na paradi u Moskvi bio je Boris Tadić kao predsednik Srbije, bio je i Toma Nikolić isto kao predsednik Srbije, a ove godine, sasvim logično, bio je Aleksandar Vučić – takođe predsednik Srbije. Za 4 godine ako tu funkciju bude obavljao Pera Perić, Sava Savić ili pitajbogako isto tako će prisustvovati toj paradi – jer je predsednik Srbije. 

Dakle nije on tamo jer je najlepši i najpametniji, nije tamo zato što ne jede šnicle i sam plati vodu koju popije, nije tamo ni zato što se sam suprostavlja protivničkim navijačima na tribini, a nije tamo ni zato što obilazi zatvorene knjižare u 3 ujutru – tamo je jer mesto na paradi pripada funkciji koju obavlja. 

Ove godine se osim lidera Srbije u Moskvi našao i lider Izraela i navodno slika njih trojice je zapušila usta svima i “zapadne moćnike ostavila bez argumenata”. Ne gospodo, zapadni lideri nisu ostali bez argumenata, zapadni lideri nisu bili u Moskvi jer bojkotuju tu paradu, jer su uveli Rusiji sankcije. E sada, da li je njihovo ne prisustvovanje opravdano ili ne, sa razlogom ili ne, to je sasvim druga tema, ali poenta je da nisu bili tamo jer su sami tako odlučili. 

Još jedna bljuvotina iz ovih nazovi novina dolazi oko čuvenog ruskog oružja. Na vojnoj paradi prikazano je novo naoružanje i ono je super – slažemo se. Takođe Vučić je izjavio kako mu je Putin šapnuo da obrati pažnju na neke raketne sisteme (kako ovo glupo zvuči) i to je to. Otprilike kao kada odete na sajam automobila pa vam neko došapne da obratite pažnju na novi “Ferari” ili “Lamborhini”. Ne, to ne znači da će vam pokloniti. Tako ni ovo, da ponovimo još jednom RUSIJA NAM NEĆE POKLONITI NOVO NAORUŽANJE. ONO SE NE POKLANJA, ONO SE PRODAJE. A košta puno, mi niti imamo pare niti nam je potrebno. 

Ljudi, mi nemamo pare za protivgradne rakete, pre neki dan nas je grad bukvalno satro, zašto Vučićeve privatne novine toliko pričaju o “Pancirima”, “s300” i “s400”?! Mi nemamo para za najosnovnije stvari koje su našem narodu neophodne.

Hajde već više da batalimo ove budalaštine i da se ne zanosimo raketama, avionima, kamionima i sličnim stvarima koje nemamo, nećemo imati i ne možemo da imamo. Hajde da prestanemo bar oko jedne teme da veličamo njega, njegov lik i njegovo delo i da krenemo da brinemo o realnim problemima koje ova država ima. Inače rizikujemo da pored tog jednog “Dana pobede”, imamo 364 “Dana poraza”. A to nadam se, niko od nas ne želi.

Comments

comments