Društvo

Srbija dobila NA POKLON aparat za otkrivanje novih droga, ali već 6 GODINA stoji zapakovan!

Dok predstavnici vlasti u poslednje vreme sve češće govore o borbi protiv droge i upozoravaju na nove i opasne psihoaktivne supstance, jedan primer pokazuje da institucije u praksi ne koriste čak i ono što imaju na raspolaganju. Naime, aparat za otkrivanje i analizu strukture psihoaktivnih supstanci koji je Evropska unija u okviru IPA fondova donirala Srbiji 2012, prema istraživanju Insajdera i dalje je van funkcije i nalazi se na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu.

U pitanju je donacija laboratorije vredne oko dva i po miliona evra u okviru koje je bio i aparat NMR 400 mhz, odnosno, magnetna rezonanca za molekule koja može da analizira strukturu novih, do sada nepoznatih psihoaktivnih supstanci. Sam aparat vredi oko 240.000 evra.

Ova donacija je dobijena na inicijativu Ministarstva zdravlja. Aparat se već šest godina nalazi u laboratoriji na Institutu za sudsku medicinu. Pošto je Institut deo Medicinskog fakulteta, ova laboratorija, pa tako i donirani aparat, su u nadležnosti Ministarstva prosvete.

PROČITAJTE JOŠ: SAŠA MIRKOVIĆ TUŽIO VUČIĆA U STRAZBURU

Novinari Insajdera pokušali su informaciju o doniranom, a neupotrebljavanom aparatu da dobiju prvo od nadležnih ministarstava prosvete i zdravlja. Od njih nismo dobili odgovor.

Potvrdu ove informacije koja se pojavila prvo na društvenim mrežama dobili smo u Evropskoj komisiji u kojoj nam je rečeno da je ove godine Ministarstvo zdravlja pokrenulo inicijativu da se aparat posle šest godina izmesti.

„U martu smo dobili pismo od ministra zdravlja Zlatibora Lončara (na slici ispod) s molbom da odobrimo da se aparat prebaci na beogradski Fakultet za hemiju. Dali su nam uverenja da će biti aktiviran u punoj upotrebi 24 sata dnevno, u ekspertskim rukama i da će maksimalno biti korišćen za potrebe i fakulteta i Instituta. Komisija je dala odobrenje, ali još nemamo informaciju dokle se stiglo sa procedurom“, rečeno je Insajderu u Kancelariji Evropske komisije.

U Komisiji navode da je uslov za doniranje bio da se aparat da na korišćenje civilnim strukturama, a ne vojsci i policiji, pošto je to praksa u Evropskoj uniji. Oni, takođe, ističu da aparat vredan 264.000 evra nije izgubio na vrednosti, ali da je Institut za sudsku medicinu bio „nesrećan izbor“, jer su morali da uposle još ljudi, a to se nije dogodilo.

„Ministarstva prosvete je trebalo da obezbedi sredstva Medicinskom fakultetu i Institutu kako bi aparat bio stavljen u funkciju, ali je to u Srbiji često nemoguća misija jer ima malo novca. Za opsluživanje aparata su dovoljna dva do tri stručnjaka, ali znate da je i dalje na snazi i zabrana zapošljavanja u javnom sektoru“, kažu u Komisiji.

Dodatni troškovi i novi kadrovi prepreka za puštanje u rad
Milutin Milošević, izvršni direktor Mreže za politike prema drogama u Jugoistočnoj Evropi, nevladine organizacije koja sarađuje i sa Vladom Srbije na različitim projektima, u razgovoru za Insajder tvrdi da aparat nije smešten u adekvatan prostor, a da osim toga nedostaje i obučen kadar za rukovanje.

„Za ovaj aparat Srbija je konkurisala kod Evropske unije u sklopu Strategije za borbu protiv narkomanije. Zbog lošeg planiranja, aparat je bio smešten u prostoriju koja nema potrebne uslove za rad“, rekao je Milošević.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO) FIRMA NEBOJŠE KRSTIĆA DOBILA OD BEOGRADA 90 MILIONA!

On navodi da je reč o aparatu koji bi mogao da opslužuje ceo region i da je njegov rad bitan jer se sada „ svake godine proizvodi na desetine novih sintetičkih droga“.

Petar Bulat, profesor i prodekan za nastavu na Medicinskom fakultetu za Insajder tvrdi, međutim, da problem nije bio neadekvatan prostor.

„Aparat nije bio kompletan pošto nam je nedostajao kompresor, a kada smo sve sabrali ispalo je da nam je za pokretanje aparata potrebno oko 60.000 evra, što nikako nismo mogli da izdvojimo. Lično, mislim da nam ovakav aparat nije bio potreban, jer slični već postoje u Beogradu. Takođe, podatke o novim psihoaktivnim supstancama moguće je lako saznati ovih dana i na internetu“, rekao je on.

Bulat ističe da su pokušali da se dovijaju na razne načine kako bi ipak našli sredstva ili obavili posao za manje novca, ali da su ih u tome sprečile i procedure.

„Slali smo više dopisa, ali nije bilo sluha za naše potrebe“, kaže Bulat.

Prema rečima Petra Bulata zbog ovih i sličnih tvrdnji u Institut je dolazilo više komisija koje su proveravale rad laboratorije:

„Da je sreće cela ova laboratorija bi bila pod kontrolom Vlade Srbije jer je vrhunskog kvaliteta“, navodi profesor Medicinskog fakulteta.

Direktor Instituta za sudsku medicinu Slobodan Nikolić kaže da je čuo za incijativu da se aparat izmesti, ali da o tome još nisu zvanično obavešteni.

„Zbog velikih troškova za njegovo osposobljavanje, on nije bio u funkciji i nadamo se da će se to uskoro promeniti. Inače, u pitanju je aparat koji je samo deo laboratorije, ne spada u najvažnije delove“, kaže Nikolić.

Poklonjeni aparati za dijalizu deset godina stoje neraspakovani
Iako je u pitanju samo deo laboratorija, odnosno jedan aparat, ovo nije jedini takav primer. Podsetimo, Insajder je pisao o doniranim aparatima za dijalizu, koji iako ispravni, već deset godina stoje neraspakovani u Specijalnoj bolnici za interne bolesti Vrnjačka Banja. Zbog toga se pacijenti, kojima je dijaliza neophodna za život, prevoze nekoliko puta nedeljno sanitetom do najbližeg dijaliznog centra u dvadeset kilometara udaljenom Kraljevu.

Nadležne institucije već šest meseci na pitanja novinara Insajdera samo ponavljaju da će pokušati da reše problem. Iako je u decembru uspostavljena komunikacija među institucijama, preko kancelarije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, aparati do danas nisu stavljeni u funkciju.

PROČITAJTE JOŠ: MLADEN ŠARČEVIĆ POMAGAO KRIMINALCIMA DA OTOVRE PRIVATNE ŠKOLE!

(izvor: insajder.net)

Comments

comments