Društvo

Srbiju godišnje napusti između 300 i 700 lekara?!

Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić kaže da se ne zna tačno koliko lekara godišnje napusti Srbiju, ali da neki podaci pokazuju da njih 300 ode u inostranstvo u potrazi za boljim poslom. Dodaje da je neophodno preduzeti mere kako bi se sprečilo da u trenutku kada uđemo u EU imamo masovni odliv lekara.

„Možemo da konstatujemo da Srbija ima 30.000 lekara i neki indirektni podatak koji mi koristimo kada pričamo o odlasku lekara je neki sertifikat dobre prakse koji Lekarska komora izdaje – godišnje se izda oko 700 tih sertifikata, ali polovina tih sertfikata se izdaje za neki rad vikendom koji lekari obavljaju u BiH i Crnoj Gori, a ako bismo mogli da damo neku slobodnu projekciju govorili bismo da negde oko 300 lekara napušta zemlju“, kaže Dinić za RTS.

Dodao je da se neki od njih vraćaju, jer odlaze na radno angažovanje po ugovoru na godinu dana.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) STEFANOVIĆ: LJUDI NA PROTESTIMA IMAJU OZBILJAN PROBLEM…

Naglasio je da će na Međunarodnom forumu Lekarske komore Srbije, na kojem se raspravlja o aktuelnim temama sa drugim komorama iz Evrope, biti reči o tome kako sprečiti odlazak lekara, jer je neophodno da se pripremimo za trenutak kada ćemo ući u EU.

„Da se ne bi dogodio neki scenario koji se desio u Bugarskoj ili Rumuniji, gde se desio masovni odliv lekara, zato imamo i goste iz Slovenije koji će nam reći kakav je njihov primer, pošto kod njih nema toliko izražene migracije lekara i da nam daju neke savete“, navodi Dinić.

Ukazao je da Srbija u ovom trenutku ima relativno dobru situaciju, ali da je neophodno preduzeti mere da se spreči veći odlazak lekara.

„Srbija ima relativno dobru situaciju što se tiče ukupnog broja, jer imamo i pozitivna kretanja lekara iz BiH i Crne Gore ka Srbiji, tako da taj neki ukupni broj lekara se održava na tom nivou koji je aposlutno zadovoljavajući. Verovatno ulaskom u EU ili snižavanjem kriterujuma za odlazak, kao što je Nemačka već uradila, mi moramo da preduzmemo određene mere“, objašnjava Dinić.

PROČITAJTE JOŠ: DEBAKL U KRUŠEVCU: MALI BROJ UCENJENIH LJUDI, ŠKOLE RADILE I NEDELJOM…

Na pitanje šta možemo da učinimo, Dinić kaže da misli da su neke mere već učinjene.

„Mislim da je u ovom trenutku to već prepoznato, postoji već značajno ulaganje u infrastrukturu i opremu što bi trebalo da dovede do nekih boljih uslova rada, najavljeno je i povećanje plata kojem se svi nadamo“, rekao je Dinić.

Pored toga, smatra da je potrebno poboljšanje statusa lekara u društvu.

„To je ono što je zajednički posao svih nas, jer svi mi lekari smo opredeljeni ka pacijentima, ali onda nas sve jako boli kada čujemo neke loše primere prakse, tako da mislim da bi trebalo više govoriti o nekim dobrim stvarima“, tvrdi Dinić.

PROČITAJTE JOŠ: ČESTITAMO: DIZEL POSKUPLJUJE POČETKOM MARTA!

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments