DruštvoSvetTechnology

Šta ukidanje neutralnosti interneta znači za nas?

“Net neutrality”, odnosno neutralnost interneta je danas ukinuta u SAD. Glasovima odgovornog tela (3-2) Federalna komisija za komunikacije odlučila je da suspenduje pravila internet neutralnosti, po kojima smo do sada poznavali internet.

Neutralnost interneta podrazumeva da se sav saobraćaj tretira podjednako. Ipak, nova pravila dozvoliće internet provajderima da blokiraju ili uspore pristup određenim stranicama, kao i da naplate korisnicima „skidanje tih blokada“ ili korišćenje „zaključanih“ servisa tj. sajtova.

Ovo će usporiti internet

Američka Federalna komisija za komunikacije i zvanično je danas (14. decembar) objavila je da će ukinuti zakon, koji zabranjuje provajderima da se upliću u to šta korisnici vide na internetu i koliko im je teško ili lako da do tog sadržaja dođu.

Ukidanjem neutralnosti interneta provajderi interneta dobijaju slobodu da isključe sajtove sa svoje mreže, zabrane mu pristup, „priguše“ saobraćaj i traže novac od korisnika da im pristupi ili jednostavno da im ne odobre pristup uopšte (recimo, konkurentskim kompanijama, ponudama i slično). Sve što internet provajder mora od danas da uradi jeste da zvanično objavi da će činiti bilo šta od pomenutog.

Stupanjem ovih pravila na snagu internet provajderi dobijaju mogućnost potpunog upravljanja pristupa sadržaju i „slobodi“ interneta, u smislu otvorene veze, bez namernih zakrčenja.

Mnogi, koji su se zalagali za opstanak internet neutralnosti, zabrinuti su da će novoizglasane mere omogućiti internet diskriminaciju, favorizovanje sadržaja svake od internet kompanija, kao i druge tipove malverzacija sa pristupom internetu i sadržaju na njemu.

Sledi period pripreme internet provajdera širom SAD, kojima će biti potrebno vreme da „izmere“ svoje ponude, stvore ažurne modele za „novi internet“ i procene koji sadržaj će „gurati“ besplatno i u kojoj meri, a koji će naplaćivati i gušiti različitim filterima.

Prema rečima The Next Web sajta, novonastalu situaciju mogu da stopiraju samo savezni sud SAD ili Kongres, što je malo verovatno u ovom trenutku.

Šta ovo znači za nas?

Sajt The Verge smatra da se promene u načinu pristupa internetu neće desiti preko noći, ali će one svakako stići i neće se svideti mnogima u SAD. Takođe, očekuje se da se ovakav „model“ interneta „prelije“ i na druge delove sveta, najpre u Evropu, pa tako i kod nas. Ipak, ostaje da se vidi kakav će stav zvanična tela EU zauzeti prema upravo izglasanom “NE” internet neutralnosti. Ovu vest svi svetski IT sajtovi okarakterisali su kao poražavajuću i lošu ne samo za SAD, nego i za ceo svet i internet uopšte.

(izvor: noizz.rs)

Comments

comments