Društvo

Svađa Aje Jung i ministra kulture: “Nijedan ministar se nije toliko trudio da uguši Festival igre”

Posle izjave Aje Jung na jučerašnjoj konferenciji za medije da “se nijedan ministar nije toliko trudio da uguši Beogradski festival igre kao aktuleni ministar kulture”, ministar kulture Vladan Vukosavljević je odgovorio saopštenjem u kojem navodi da je ona na “neukusan način”, izrekla laži na njegov račun i da je Festival, čiji je ona direktor, kao privatni projekat, od Ministarstva kulture i informisanja svake godine dobijao je iznos od oko 100.000 evra

Na pitanja novinara o rezultatima konkursa Ministarstva kulture, Jung je izrazila dugogodišnje neslaganje i nezadovoljstvo saradnjom sa ministrom kulture i informisanja Vladanom Vukosavljevićem, navela potpuno odsustvo komunikacije i činjenicu da su prvu informaciju o sredstvima koja je festival dobio na konkursu Ministarstva dobili dve nedelje nakon završetka glavnog programa.

“Ministar Vukosavljević je deveti ministar od kako smo počeli da planiramo i krenuli u realizaciju Beogradskog festivala igre. I svi ministri su imali različite ciljeve, ambicije i prioritete, ali se nijedan nije toliko trudio da uguši Beogradski festival igre kao on. Ministar ignoriše festival koji je postao važan ne samo za našu sredinu, nego i za ceo region i Evropu. On ignoriše najvažnije autore današnje umetničke igre, koregrafe poput Naharina ili Godanija, i na taj način pokazuje neverovatnu nezainteresovanost za evropske i svetske standarde, u nekom tužnom nastojanju da udovolji caršiji”, rekla je Jung.

Vukosavljević je naveo u odgovoru Jungovoj da se “u stavu ‘da se niko do sada nije toliko trudio da uguši Beogradski festival igre, kao aktuelni ministar kulture’, kriju se i laž i kleveta.

“Beogradski festival igre je u poslednje dve godine (2017, 2018) na konkursu Ministarstva kulture i informisanja dobijao sredstva u ukupnim iznosima od po 11,5 miliona dinara. Zvanične komisije Ministarstva kulture i informisanja, sastavljene od profesionalaca u svojoj oblasti, uvažavajući interese i potrebe razvoja domaće plesne scene i za sve konkursne zahteve nedovoljan budšet, Beogradskom festivalu igre dodeljivale su znatno niža sredstva, ali je Ministarstvo kulture i informisanja, imajući u vidu značaj festivala, iz skromnog diskrecionog fonda taj iznos bitno uvećavalo. Tako će biti i ove godine i gospođa Jung je s tim odlično upoznata”, navodi Vukosavljević u saopštenju

On je naveo da je svake godine Beogradski festival igre, kao privatni projekat, od Ministarstva kulture i informisanja dobijao je iznos od oko 100.000 evra. “Ako taj iznos, posebno povećan diskrecionim pravom ministra, predstavlja ‘gušenje Beogradskog festivala igre’ s moje strane”, navodi Vukosavljević, “onda Jungova i ja ne koristimo sličnu logiku niti delimo isti društveni moral”.

“Naglašavam i da je to veći iznos od iznosa koje od Ministarstva kulture i informisanja dobijaju veoma značajne manifestacije čiji su osnivači grad Beograd ili Republika Srbija, poput npr. Bemusa, Festa, Sterijinog pozorja, Beogradskog dšez festivala, ali i kulturološki važnih projekata poput Nišvila, Gitar arta i drugih. Srpska javnost ima pravo da zna da Beogradski festival igre finansiraju i Gradski i Pokrajinski sekretarijati za kulturu, i to takođe višemilionskim iznosima. Kada uz to dodamo i druge olakšice za Beogradski festival igre, kao što su popusti na iznajmljivanje sala državnih ustanova kulture, besplatan prevoz do Novog Sada i Vršca za učesnike i brojne druge goste, onda je jasno da država Srbija, a posebno Ministarstvo kulture i informisanja, veoma izdašno finansiraju jedan privatni i samim tim profitno orijentisani festival, inače veoma solidnog kvaliteta”, naveo je ministar u saopštenju.

On je dalje naveo da ako Jungova, uprkos tome, smatra da bi država ili Ministarstvo kulture i informisanja trebalo da pokriju sve ili skoro sve troškove Beogradskog festivala igre, a da njoj kao organizatoru ostane prihod od ulaznica, onda smo bliže logici Ostapa Bendera „ideje naše, benzin vaš”, a ne razumnoj i društveno i moralno prihvatljivoj argumentaciji.

Povodom navoda Jungove da sa ministrom ima lošu komunikaciju, Vukosavljević je odgovorio: “Svako ko se služi pritiscima bilo koje vrste, svako ko traži sastanke mesecima pre konkursa Ministarstva kulture i informisanja kako bi se ‘dogovarao’ koliko će novca da dobije, svako ko poteže za političkim i drugim vezama kako bi uticao na rad ministra, Ministarstva ili komisija Ministarstva kulture i informisanja, svako ko u medijima bez ikakvog osnova kleveće rad Ministarstva kulture i informisanja, sa mnom će imati ‘lošu komunikaciju’, šta god to da znači na jeziku ambicioznog menadžera, Aje Jung. Podsećam je da su svi učesnici na konkursima Ministarstva kulture i informisanja i pred komisijama u jednakom položaju i da tu činjenicu ni ona ni bilo ko drugi neće moći da promeni”.

(Izvor: Nedeljnik.rs)

Comments

comments