Društvo

Sve afere SNS direktorke Gradskog kulturnog centra Užice

Pisali smo ranije o direktorki Kulturnog centra Užice, a sada su se oglasili i građani ovog mesta a njihovo pismo prenosimo u celosti:

Do analize postupaka jedne vlasti najbolje se dolazi analizom ponašanja lokalnih funkcionera koji nisu toliko zastupljeni u medijima kao centralne figure vlasti poput predsednika, predsednika vlade ili ministara.

Upravo analizom ponašanja lokalnih funkcionera dolazi se do nepogrešivog određivanja karaktera, namera i slike neke vlasti u javnosti uopšte.

 

Trend postavljanja funkcionera bez dovoljno političkog i profesionalnog iskustva afirmisale su i vlasti pre dolaska Srpske napredne stranke ali čini se da su napednjaci takav trend podigli na viši nivo.

Razlozi za takvo ponašanje su višestruki – funkcionerima se lako manipuliše, servilni su u odnosu na više funkcionere i njihovi istupi nisu lični već predstavljaju stavove viših interesnih grupa.

Sve u svemu, politika kao fenomen u Srbiji mogla bi se definisati kao podanički odnos.

U tom smislu, u Užicu seriju tekstova o servilnosti javnih funkcionera započećemo analizom minulih afera u Gradskom kulturnom centru povezanih sa direktorkom ustanove Jelenom Vasović.

Treba se podsetiti da je Jelena Vasović (tada Vasović-Vićović) političku afirmaciju stekla kao član gradskog veća za omladinu, kulturu i sport kao jedna od najmlađih članica ovog tela. I dalje je nepoznato koji kriterijumi su bili presudni da bez valjanog političkog ili profesionalnog iskustva imenovana zauzme tako visoku poziciju u vlasti.

Koliko je javnosti poznato, pre imenovanja za članicu Gradskog veća Jelena Vasović imala je kratko radno iskustvo u užičkom centru za socijalni rad i volonterski staž u Narodnoj kancelariji Predsednika Republike Borisa Tadića (što je fenomenološki interesantan podatak s obzirom da imenovana pripada SNS-u). Dakle, reklo bi se da je bez dana radnog staža u oblasti omladine, kulture i sporta zauzela najvišu izvršnu funkciju u vlasti u Užicu.

Nizom daljih manje jasnih situacija, Jelena Vasović smenjena je i postavljena za vršioca dužnosti direktora Gradskog kulturnog centra Užice. Ni to, kao ni buduće imenovanje na javnom konkursu, nije ostalo sasvim razjašnjeno u smislu Zakona o javnim preduzećima i Zakona o kulturi.

Član 36. Zakona o kulturi kaže sledeće:

“Kandidati za direktore ustanova moraju imati visoko obrazovanje i najmanje pet godina radnog iskustva u struci. Ostali uslovi za izbor kandidata za direktora ustanove utvrđuju se statutom ustanove.”

Sledeći član istog zakona o vršiocu dužnosti direktora kaže sledeće:

Osnivač može imenovati vršioca dužnosti direktora ustanove, bez prethodno sprovedenog javnog konkursa, u slučaju kada direktoru prestane dužnost pre isteka mandata, odnosno kada javni konkurs za direktora nije uspeo. Vršilac dužnosti direktora može obavljati tu funkciju najduže jednu godinu. Vršilac dužnosti direktora mora da ispunjava uslove za izbor kandidata za direktora iz člana 36. stav 1. ovog zakona. Vršilac dužnosti direktora ima sva prava, obaveze i ovlašćenje direktora.

Na osnovu navedenog, može se zaključiti da je Jelena Vasović morala imati 5 godina radnog iskustva u oblasti kulture pre nego što je imenovana za vršioca dužnosti direktora ustanove a kasnije i za direktora ustanove nakon javnog konkursa.

Postavlja se pitanje, kako je radno iskustvo u centru za socijalni rad ili u bolnici u Norveškoj ili u Narodnoj kancelariji predsednika Borisa Tadića povezano sa radnim iskustvom u oblasti kulture?

Da li je vlast namerno ignorisala ove kriterijume za izbor direktora ili se radi o propustu gradskih vlasti?

Na kraju, ko će odgovarati ako se u sudskom postupku dokaže da imenovanje nije bilo u skladu sa Zakonom a direktorka Vasović je sve vreme primala lični dohodak iz budžeta?

Kako će se taj novac vratiti Gradu Užicu, odnosno budžetu svih građana Užica?

Afera oko imenovanja direktorke Jelene Vasović nikada nije razjašnjena do kraja pa javnost sa pravom sumnja u zakonitost rada ustanove.

Sledeća afera koja se vezuje za direktorku Jelenu Vasović svakako je otkazivanje koncerta benda “Dža ili Bu” zbog pesme Diktatore koja je posvećena predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Više o toj aferi možete pročitati na sledećem linku:

https://www.danas.rs/scena/otkazan-koncert-grupe-dza-ili-bu-zbog-pesme-diktatore/

Čiji telefonski poziv je direktno uticao da se otkaže ovaj koncert i ko to iz prikrajka direktno kroji kulturni program u ovoj ustanovi? Naposletku, da li je Gradski kulturni centar platio troškove bine za nastup Ace Lukasa u Sevojnu?

Dalje, nakon otkazivanja koncerta, usledio je novi šok za kulturnu scenu u Užicu jer je GKC uskratio podršku mladim užičkim rok sastavima a nepoželjan je postao i lokalni fotograf Atila Sabo. O ovim skandalima pisale su čak i Večernje Novosti kao i mnogobrojni portali širom Srbije. Detaljan tekst o ovoj aferi možete pročitati na sledećem linku:

http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:773278-Uzice-Posle-muzicara-nepozeljan-i-fotograf

 

Na kraju, oglasio se i portal Gerila.RS koji je u svom tekstu naveo da je direktorka preko intimnih veza sa članovima benda zakazivala koncerte. Ova poslednja afera posebno je uzdrmala Užice jer se prvi put na takav način počelo govoriti o ponašanju jednog lokalnog funckionera.

Detaljan tekst o toj aferi dostupan je na sledećem linku:

https://gerila.rs/uzice-dno-dna-preko-kreveta-do-koncerta-ukulturnoj-ustanovi/

 

Imajući u vidu navedene četiri afere, a posebno četvrtu kojom je ustanova kojom rukovodi Jelena Vasović u potpunosti diskreditovana, javnost opravdano očekuje smenu Jelene Vasović sa tog mesta.

Comments

comments