Svet

Svet će dobiti prvog “trilionera”

Oni koji sanjaju da postanu bogataši novog doba moraće da počnu da razmišljaju van okvira — i to onih koje postavlja boravak na planeti Zemlji.

Oblast u kojem će moći da se stvori veliko bogatstvo jeste ni manje ni više nego — rudarstvo. A prvi svetski milijarder koji se obogati rudarenjem (nema veze sa kriptovalutama), svoje bogatstvo će steći iskopavanjem ruda u svemiru, tvrdi američka investiciona banka Goldman saks.

A da se ovde zaista radi o „astronomskim“ brojkama, bilionima i trilionima, potvrđuje i objašnjenje poznatog astrofizičara Nila Degrasa Tajsona, navodi RT.

„Postoji ogromni prostor neograničene energije i resursa. Dovoljno je samo da pogledate koliko se ratova vodi zbog pristupa resursima. A to bi moglo da postane stvar prošlosti kad svemir postane naše dvorište“, rekao je on.

Tajson predviđa da će prvi koji će se obogatiti rudarenjem u svemiru biti onaj ko bude iskoristio prirodne resurse na asteroidima, budući su oni puni rudama gvožđa, nikla i plemenitih metala — i to čak u mnogo većim koncentracijama nego na Zemlji.

Američka svemirska agencija NASA do je sada identifikovala više od 12.000 asteroida koji su od naše planete udaljeni oko 45 miliona kilometara, a to bogatstvo može biti budućnost dobre zarade.

Među prvima koji su to prepoznali jeste država Luksemburg, koja je počela sa ulaganjima kako bi postala svetski rudarski centar. Jedan od planova te male evropske države je da iz svog državnog budžeta obezbedi 223 miliona dolara u ranoj fazi finansiranja, kao podršku kompanijama koje rade na projektima svemirskog rudarstva, kao i da ostvari saradnju sa dvema vodećim kompanijama u tom sektoru — Industrija dubokog svemira i Planetarni resursi.

(Izvor: Sputnjik.rs)

Comments

comments