Uncategorized

SZS predlaže Vladi Srbije ove mere radi zaštite stanovnika od koronavirusa

Savez za Srbiju saopštio je danas da će otkazati sve skupove planirane u kampanji bojkota, ali i predlažio Vladi Republike Srbije mere u cilju zaštite stanovnika Srbije od potencijalne zaraze koronavirusom.

Kako se ističe, potrebno je da Vlada donese zabranu javnog okupljanja  na otvorenom i u zatvorenom prostoru, da štampa i distribuira obaveštenja o covid19 virusu (korona) sa brojevima telefona koje treba odmah pozvati ukoliko gradjanin primeti simptome, da propiše obavezu objavljivanja teksta obaveštenja svim sredstvima javnog informisanja, da propiše obavezu svim televizijama da emituju posebne emsije sa preciznim objašnjenjima o samom virusu, preventivi i postupanju u slučaju sumnje, kako bi se sprečila panika i širenje lažnih vesti.

Zatim, da Vlada propiše obavezu potpune kućne  izolacije ljudi koji dolaze iz zaraženih područja, da obaveže lokalne samouprave da građanima koji se nalaze u kućnoj izlolaciji obezbedi nesmetano funkcionisanje (nabavka namirnica i svega što im je potrebno), da donese odluku o privremenom zatvaranju svih predškolskih i školskih ustanova i fakulteta na minimum tri nedelje.

Savez za Srbiju predlaže i da se obezbedi kontrolisano snabdevanje maskama, pre svega zdravstvenih radnika, zaposlenih na graničnim prelazima kao i svih ostalih primarno ugroženih kategorija stanovništva, kao i da se preporuči svim preduzećima da omoguće zaposlenima da rade od kuće u narednom periodu.

Savez za Srbiju ističe i da  će epidemija koronavirusa imati veoma negativne posledice po ekonomije svih zemalja, zbig čega je potrebno i u tom segmentu sprovesti određene mere za pomoć kompanijama i zaposlenima koji će biti žrtve ekonomske krize.

“Plan treba da se, pre svega, bazira na: smanjenju opterećenja na zarade u narednom periodu, usmeravanju sredstava planiranih za infrastrukturne projekte na pomoć ljudima koji će ostati bez posla i na nabavku neophodne medicinske opreme i sredstava za zaštitu, uvodjenju stroge kontrole cena potencijalno deficitarnih proizvoda kako bi se sprečilo bogaćenje špekulanata. Zatim, na pravovremenoj reakciji kojom bi se preko robnih rezervi sprečile nestašice namirnica koje predstavljaju osnovne potrebe stanovništva, pomoći domaćoj poljoprivredi kroz otkup i skladištenje proizvoda kako bi se smanjili negativni efekti smanjenog izvoza i obezbedilo nesmetano funkcionisanje domaćeg tržišta, donošenju mera Narodne banke Srbije, kojima bi se gradjanima Srbije olakšala isplata kredita i sprečilo pooštravanje uslova finansiranja zbog povećanog rizika. Takođe i na povećanju plata lekara i medicinskog osoblja kao i svim ostalim zaposlenima koji će podneti najveći teret eventualne pandemije.”

Comments

comments