Zabava

Top 5 namirnica koje jačaju imuni sistem

Veoma je važno da u periodima hladnog vremena jedemo zdravu i nutritivnu hranu. Hrana je ta koja nas čini zdravim i koja nam omogućava da pobedimo sve viruse koji nas napadaju tokom zimskog perioda. Većina vas se hrani nezdravo i obično po fast food restoranima, pa smo zato odlučili da vam predstavimo namirnice koje morate da jedete ako želite da imate jak imuni sistem i ako želite da pobedite sve prehlade.

1. Beli luk
Za beli luk se često kaže da je prirodni antibiotik, a mnogi ga nazivaju i supernamirnicom. Aktivni sastojak belog luka – alicin – deluje protivupalno i antibakterijski, što ga čini odličnim u borbi protiv bakterija i virusa.

2. Jogurt
Jogurt je prirodni probiotik koji će ojačati vašu stomačnu floru i koji će pomoći vašem imunom sistemu da se lakše izbori sa virusima. Dovoljno je da dnevno popijete dve čaše jogurta i vaše telo će biti spremno na sve.

3. Ovas i ječam
Ove namirnice dokazano jačaju imunitet, ubrzavaju proces zarastanja rana i pospešuju dejstvo antibiotika.

4. Pileća supa
Pileća supa sadrži potrebne elektrolite i hranljive supstance koje jačaju telo i daju mu energiju. Supa se često koristi i kao zamena za infuziju i njeni rezultati su odmah vidljivi čim je pojedete.

5. Riba
Sve vrste ribe su neverovatno zdrave za vas i preporučujemo vam da barem jednom nedeljno jedete ribu. Ribe poput lososa i oslića bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje ublažavaju upale i štite pluća od respiratornih infekcija. Riba takođe povećava broj leukocita u vašem roganizmu, što automatski znači da će vaš imuni sistem biti jači.

(izvor: muskimagazin.rs)

Comments

comments