Društvo

Tortura zbog protesta: Šefa sindikata u “Zastavi” redovno privode, smanjili mu i platu!

Nakon poslednjih protesta radnika Zastave oružja koji su, s kraćim prekidima, trajali od decembra prošle do kraja maja ove godine, protiv sindikalnog vođe kragujevačkih oružara Dragana Ilića podneto je više krivičnih i disciplinskih prijava.

PROČITAJTE JOŠ: KINEZI DAJU 1,4 MILIJARDE ZA NALAZIŠTE KOJE JE VLADA SRBIJE POKLONILA KANAĐANIMA!

Pored ostalog, zbog nepoštovanja radne discipline, „ugrožavanja bezbednosti fabrike“, ali i zbog navodnog fizičkog napada na predsednika Nadzornog odbora Zastave oružja pukovnika Ivicu Marjanovića.

Na osnovu jedne od tih prijava, Ilić je već disciplinski kažnjen i to tromesečnim umanjenjem plate, što sudeći prema ponašanju nadležnih državnih organa, nije dovoljna kazna za buntovnog kragujevačkog sindikalnog lidera. Naprotiv, Ilić je početkom sedmice, saznaje naš list, u nadležnom tužilaštvu saslušan povodom krivične prijave vezane za navodni napad na pukovnika Marjanovića. U više navrata je zbog te i drugih prijava privođen u policiju, čije ponašanje prema Iliću, kako doznajemo iz sindikalnih krugova već ima sve „elemente progona, odmazde i šikane“, zbog stava sindikalne organizacije kojoj je na čelu o situaciji u Zastavi oružju, položaju radnika u Kragujevcu kao i protivljenju najavljenoj privatizaciji vojne industrije, koju snažno podržava aktuelna vlast na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom.

PROČITAJTE JOŠ: INVESTITOR DOBIO SUBVENCIJU OD 3,4 MILIONA EVRA, A RADNICIMA 2 MESECA NIJE DAO NI DINAR!

Prilikom jednog od tih privođenja koja su počela u vreme oružarskih protesta, policija je u svojim prostorijama celu jednu noć zadržala Ilića koji, navodno, prethodno nije hteo da da krv na analizu nakon što ga je patrola zaustavila u centru grada. Tokom te noći, policija je dugogodišnjeg predsednika Sindikata najstarijeg srpskog industrijskog preduzeća i najveće i najznačajnije vojne fabrike u jugoistočnoj Evropi, na zahtev njegovog advokata, odvela u kragujevački Zavod za hitnu medicinsku pomoć, ali sa lisicama na rukama. Na isti način je i vraćen u zgradu Policijske uprave, iz koje je pušten u zoru.

Nadležno tužilaštvo je početkom sedmice saslušalo Ilića u vezi sa navodnim napadom na predsednika Nadzornog odbora zastave oružja posle kojeg je on kako je docnije oficijelno saopšteno završio na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA). Reč je o incidentu koji se dogodio 18. maja u upravnoj zgradi Zastave oružja, kad su poslovodstvo i Nadzorni odbor pokušali da održe sastanak sa fabričkim rukovodiocima, a kojem su želeli da prisustvuju i predstavnici Sindikata i Štrajkačkog odbora pobunjenih oružara.

Nakon toga, oglasili su se, uz međusobne optužbe i Nadzorni odbor i Sindikat. U saopštenju Izvršnog i Nadzornog odbora Zastave oružja doslovce se, između ostalog, navodi da je lider sindikata „pokušao da nasrne na predsednika NO kad ga je ovaj upitao „Da li ti hoćeš da se biješ sa nama?“. Posle toga, sindikalni lider je kaže se u saopštenju IO i NO, napustio prostoriju u kojoj su se nalazili članovi Nadzornog odbora.

PROČITAJTE JOŠ: IDEJA O RUŠENJU BRDA JE KOMPLETAN IDIOTIZAM, EVO I ZAŠTO!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments