Društvo

Tuča na Staroj planini: Obezbeđenje napalo meštane, jedan stanovnik Rakite završio u bolnici!

Meštani Rakite i obližnjih mesta mesecima svakodnevno čuvaju reku od investitora koji je pre nekoliko godina počeo da gradi mini-hidroelektranu.

Posle nekolicine „mirnih“ dežurstava pre dva dana došlo je i do tuče, nakon što okupljeni građani nisu dozvolili radnicima na gradilištu da uđu sa mašinom preko javnog prostora.

PROČITAJTE JOŠ: PRSO KO LAJSNA: “SBB JE KRIV ŠTO NEMAMO RAMPE PO SRBIJI”!

„Imaju svoju rampu koju koriste, svoj ulaz i nas petnaestak okupljenih nismo pravili problem kada je naišao prvi mikser sa betonom. Međutim, drugi je krenuo preko javnog prostora i mi smo se pobunili. Oni su parkirali mikser i krenulo je guranje, koškanje, a onda je u masu ušao i šef gradilišta koji je udario u veštački kuk jednog od nas Dragana Ilijeva, koji je završio na ortopediji zbog toga – kaže za Danas jedan od učesnika protesta Mile Apostolov.

Posle toga došla je, kako kaže, i policija, ali nisu učinili ništa povodom tuče već samo meštanima rekli da „oslobode javni prostor“. Oni su zbog incidenta, napominje Apostolov napisali i dopis policiji. U međuvremenu, kako kažu, nastavili su i juče sa okupljanjima jer sada sledi kako su čuli prokopavanje puta koji vodi do njihovih bašta.

Za sve ove mesece koliko čuvaju reku i puteve do svojih njiva, meštanima u opštini Babušnica nije se obratio niko iz vlasti, niti im pomogao. Jedina koja je došla na lice mesta je poslanica u Skupštini Srbije Marinika Tepić. NJu je, put Rakite odveo snimak na kom se vidi kako privatno obezbeđenje investitora napada čoveka na štakama.

PROČITAJTE JOŠ: SINDIKAT POLICIJE: U BIRAČKIM SPISKOVIMA JE MILION I SEDAMSTO HILJADA PREMINULIH!

„Otišla sam dole i videla da nijedna strana nema nameru da odustane od onoga što je zacrtala i bojim se da to neće na dobro da izađe. Razgovarala sam tada sa meštanima, i tim čovekom, za koga mi kažu da je učestvovao juče u tom sukobu lično i videla jedno neskriveno agresivno ponašanje“, kaže Tepić za Danas. O tome je, kaže, pričala i u Skupštini, ali reakcije i odgovora nije bilo. Tepić napominje da investitor nastavlja da gradi iako postoji rešenje opštinske uprave o privremenoj obustavi radova.

„Imam utisak da oni sada jure da izgrade do određenog stepena, kada više ni država ne može da ih natera da sve vrate u prvobitno stanje“, napominje naša sagovornica.

I stav Međunarodne energetske zajednice je da se prilikom ovakvih projekata mora uzeti u obzir mišljenje građana, a to ovde, kako kaže Tepić, nije slučaj.

„Privatno obezbeđenje maltretira meštane, upadaju na privatne posede, napravili su od puteva koji vode do njiva klizišta. NJima investitor kaže da će ih obeštetiti, ali oni kažu da njima te pare ne znače, njima treba imanje jer od toga žive. Tamo su uglavnom stariji ljudi i oni nemaju gde, zato mislim da niko neće popustiti“, napominje Marinika Tepić.

Meštani Rakite protestuju mesecima protiv izgradnje derivacione mini-hidroelektrane na reci koja prolazi kroz njihovo selo. U jednom trenutku su sprečili gradnju kada su se isprečili između bagera i parcele na kojoj je bila mašina. Protestovali su i ispred opštine Babušnica u kojoj se ovo selo nalazi. Međutim, ništa nije dalo rezultata, jer je investitor koji tvrdi da je dobio dozvolu i da se u početku niko nije bunio, nastavio sa gradnjom hidroelektrane.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO): PROCUREO SPISAK SNS BOTOVA IZ PETROVCA, PLATE I DO 90 HILJADA!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments