Svet

Lista najboljih država za poslovanje – Srbija iza Hrvatske i Mauricijusa

Magazin Forbs je objavio godišnju listu najboljih država za poslovanje na kojoj se Srbija našla na 56. mestu. Na prvom mestu se po drugi put našla Velika Britanija.

Ta lista, kako navode, iskazuje meru u kojoj se u zemljama prihvataju kapitalne investicije.

Ujedinjeno Kraljevstvo je jedina država koja je među prvih 30 (od 161 države ukupno rangirane) imala najbolje rezultate u 15 oblasti koje su merene.

“UK ima globalizovanu ekonomiju koja je veoma otvorena širom sveta po pitanju trgovine, investicija, tokova kapitala i do nedavno imigracije”, istakao je ekonomista Mark Zandi.

Švedska se našla na drugom mestu. Poslovna klima izvozno orijentisane ekonomije dobila je visoke ocene za inovacije, imovinska prava, rizik i nizak nivo korupcije.

Od zemalja u okruženju, od Srbije su bolje plasirane Slovenija (31. mesto), Rumunija (41.), Bugarska (46.) i Hrvatska (52.), dok u svetu za oko su nam zapali Čile, Kostarika i Mauricijus.

Forbs je najbolje zemlje za posao rangirao na osnovu 15 faktora uključujući imovinska prava, poreze, tehnologiju, nivo korupcije, slobode, birokratije, zatim veličinu tržišta, kvaliteta života i radne snage.

Portal BizLife je izdvojio prvih pet sa te liste:

  1. Velika Britanija

Bruto domaći proizvod (BDP) – 2,6 biliona dolara

  1. Švedska

BDP – 536 milijardi dolara

                           3. Hong Kong

BDP – 341 milijarda dolara

  1. Holandija

BDP – 832 milijarde dolara

  1. Novi Zeland

BDP – 201 milijarda dolara

Izvor: BIZLife

Comments

comments