Svet

U arhivi o papi Piju XII 130 fascikli o Jugoslaviji

U otvorenoj vatikanskoj arhivi iz perioda pape Pija XII (1939-1958), koja je nedavno otvorena za istraživače, nalazi se 130 fascikli koje se odnose na tadašnju Jugoslaviju, rekao je mladi srpski stručnjak Milosav Đoković, koji je imao priliku da među prvima pogleda dokumenta.

Prema Đokovićevim rečima, veliki broj dokumenata govori o verskom stanju u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), a ima i o okupiranoj Srbiji. Za njega posebno je interesantna korespondencija zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca sa Vatikanom.

On je za “Politiku” rekao da je fascinantan broj dokumenata u prvom delu fonda Kongregacije za izvanredne crkvene poslove u seriji “Jugoslavija”, a da su interesantni i dopisi apostolskog vizitatora u Zagrebu, opata Markonea.

“Ništa manje nije zanimljiva i korespondencija jugoslovenske Ambasade pri Vatikanu sa Državnim sekretarijatom, kao i dopisi iz Beograda nuncija Feličea i nadbiskupa Ujčića”, naveo je Đoković, koji je završio Pravoslavni bogoslovski fakultet i doktorirao u Rimu na Pontifikalnom orijentalnom institutu. Doktorirao je o temi odnosa Srbije i Vatikana od 1878. do 1918. godine.

Kako kaže, pred istraživačima je veliki izazov i naporan rad, jer sva ova dokumenta treba da budu pažljivo i detaljno proučena kako bi se mnoge nedoumice i pitanja konačno pojasnili i rešili.

Đoković, kojem je odobren ulazak u vatikanski arhiv, rekao je da je on otvoren dnevno četiri časa i u njega može da uđe 20 istraživača. Arhivska građa od 1939. godine, koja se odnosi na papu Pija XII može se koristiti samo u digitalnom formatu, a svako ko želi da dobije propusnicu za arhiv, mora da poseduje adekvatno visoko obrazovanje.

 

Comments

comments