Društvo

Ubistva sve brutalnija, a Vučić i Slina se kriju iza statistike!

Dvojica muškaraca izrešetana sa skutera; član kavačkog klana upucan u blizini gimnazije; pucnjava na Voždovcu, muškarac ubijen s dva metka u glavu; likvidiran momak s debelim dosijeom… Ovo su neki naslovi u protekle tri godine u novinama i na portalima.

Međutim, izjave predsednika države i ministra policije koji nakon ovakvih obračuna tvrde da je „stopa ubistava smanjena“, dodatno zbunjuju građane koji su neretko sveodoci sve brutalnijih obračuna na ulicama. Prema istraživanjima, ispostavilo se i da zvanične statiske o broju ubijenih za prethodnu godinu još nema, ali čak i da je podatak ministra i predsednika tačan, on ne govori mnogo o stanju bezbednosti, pogotovo imajući u vidu da se odgovorni za ove zločine retko i sporo privode pravdi.

Odgovorni za većinu ubistava o kojima su mediji izveštavali u prethodne tri godine još nisu pronađeni.

Tako nadležno tužilaštvo i policija još tragaju za ubicama suvlasnika „Pink taksija“ Teodora Gaćeša koji je ubijen u maju 2015. godine, ili za ubicama Jovice Radonjića ubijenog aprila 2015, inače ranije osuđivanog za trgovinu narkoticima.

Policija i tužilaštva još nisu pronašli ni osumnjičene za ubistvo Miloša Milanovića zvanog Japi, za koga mediji navode da je pripadao Kekinom klanu, a koji je ubijen još u januaru 2015.

Takođe, prema informacijama do kojih su došli novinari, još se ne zna ni ko je u naselju Belvil u Beogradu, u julu 2016. oko 10 ujutru sa 11 hitaca ubio Aleksandra Stamenkovića, za kojeg su mediji prenosili, pozivajući se na neimenovane izvore, da je od ranije poznat policiji.

U predistražnoj fazi je i dalje i slučaj ubistva vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi koji je ubijen u oktobru 2016. u mafijaškom obračunu u blizini Centralnog zatvora u Beogradu. Ovo posebno čudi imajući u vidu reakciju najviših predstavnika države, koji su nakon ovog ubistva najavili čak obračun s uvoznom mafijom.

Nadležni još ne znaju ni ko je ubio Teodoru Kaćanski sredinom novembra 2016. kada je preparkiravala džip njenog dečka ispred stambene zgrade u kojoj stanuju u Novom Sadu.

I u 2017. „sačekuše“ i pucanje s motora u pokretu

Početak prošle godine obeležila je vest da je pronađeno telo muškarca na tramvajskim šinama u centru Beograda. Nakon nekoliko meseci, uhapšena su dvojica osumnjičenih za pomaganje u ubistvu dok je direktni izvršilac ovog ubistva nadležnim institucijama i dalje nepoznat.

Među uhapšenima kome je nedavno počelo suđenje je i Veljko Belivuk, vođa navijača Partizana i blizak prijatelj ubijenog Aleksandra Stankovića.

I prošle godine građani su bili svedoci mafijaških obračuna, pa su tako u sred dana, na Voždovcu, i dalje nepoznati izvršioci sa skutera u pokretu upucali Ivana Ćirića i Ivana Milića. I u ovom slučaju i dalje nije pokrenuta istraga.

U sred dana, u junu prošle godine, ubijeni su Aleksandar Barjaktarević i Žarko Savić, za koje se takođe u medijima navodilo da su od ranije poznati policiji. Kako u Višem tužilaštvu u Nišu navode za Insajder, još se traga za izvršiocima ovog krivičnog dela.

Novembra prošle godine u Novom Sadu, „likvidiran“ je i Marko Markuš, ranije poznat policiji. Počinioci ovog ubistva, takođe, još nisu pronađeni, a u Tužilaštvu navode da se sprovode sve istražne radnje.

U takozvanoj „sačekuši“ krajem prošle godine ubijen je i advokat pripravnik Nemanja Stojanović u Jagodini. Napadač ga je čekao ispred zgrade u kojoj živi i ubio na licu mesta. U ovom slučaju, kao i prethodnim, izvršioci nisu pronađeni.

Sam početak ove godine obeležilo je ubistvo u centru Beograda, u blizini škole na Vračaru, kada je hicima iz vatrenog oružja ubijen Davorin Baltić, povezan sa crnogorskim Kavačkim klanom. Ni u ovom slučaju još niko nije uhapšen.

Poslednje u nizu ubistvo koje je imalo elemente kriminalnih obračuna je i ubistvo mladića na Voždovcu koga povezuju sa crnogorskim kriminalnim klanom. Njega je, prema pisanju medija, ubica čekao ispred menjačnice i pucao mu u glavu.

Nakon ovog ubistva, ministar policije Nebojša Stefanović, izjavio je da će se ljudi iz beogradske policije u narednim danima oglasiti sa informacijama poručivši da policija ima veliki broj rešenih slučajeva.

„U 2017. imali smo najmanji broj ubistava u proteklih 20 godina“, rekao je tada, između ostalog, ministar policije.

Podatak o smanjenom broju ubistava izneo je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle ubistva mladića ispred beogradskog kluba “Nana” na Senjaku sredinom decembra prošle godine.

„Sinoć sam video da je bilo neko ubistvo u Beogradu. A kad pogledate, manje ih je nego što je bilo prošle godine. Kad pogledate, četiri puta ih je manje nego što je bilo recimo 2003. godine. A 2003. ih je bilo više nego što ih je bilo 1995, a vi pričate o povratku u devedesete, umesto da pričate o povratku u dvehiljadite“, rekao je tada predsednik.

Ubistva u Srbiji u brojevima

Podatke o kojima govore ministar policije i predsednik države novinari redakcije Insajder pokušali su da provere u Republičkom zavodu za statistiku.

Podaci o broju ubistava za prethodnu 2017. godinu, međutim, još ne postoje.

Prema podacima koje su nam dostavili, tokom 2014, 2015. i 2016. godine u Srbiji je ubijeno najmanje 339 osoba.

Prema podacima gradskog Sektora za statistiku u Beogradu je za prethodne četiri godine ubijeno skoro 100 ljudi.

(izvor: insajder.net)

Comments

comments