Društvo

UPRKOS ZABRANI: Banjalučani večeras u protestnoj šetnji “stazom Davida Dragičevića”

Demonstranti predvodjeni Davorom Dragičevićem krenuli su večeras u protestnu šetnju od banjalučkog Trga Krajine prema ušću rečce Crkvena u Vrbas gde je 24. marta pronađeno beživotno telo njegovog sina Davida.

Na Trgu Krajine raspoređena je jedinica za podršku MUP-a Republike Srpske koja je tražila od gradjana da napuste trg uz pretnju intervencijom.

PROČITAJTE JOŠ: ORGANIZATORI PROTESTA PORUČILI VUČIĆU: AKO ŽELIŠ DA NAS SASLUŠAŠ, DOĐI U SUBOTU U 18!

Davor Dragičević je potom pozvao građane, njih oko 1.000, da krenu svi, kako je naveo, „stazom ubijenog Davida Dragičevića“.

Demonstranti uzvikuju „Pravda za Davida“, „Ubice, ubice“ i „Izadjimo na ulice da zbacimo ubice“. Takodje nose transparente na kojima je ispisano „Davidovo srce“.

Da podsetimo, Davor Dragičević je jutros pušten na slobodu nakon saslušanja u Tužilaštvu. Tužilac je utvrdio da nema osnova za pritvor.

PROČITAJTE JOŠ: PROTESTI SE ŠIRE I IZVAN BEOGRADA: KURŠUMLIJA USTAJE PROTIV DIKTATURE SUTRA U 18H!

„Ja sam na Trgu u 18 časova i ne pada mi napamet da dete prepustim zločincima i ubicama. Moj David će dobiti pravdu, Dženan će dobiti pravdu. Ne mogu mi ništa“, rekao je on nakon izlaska.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je doneta odluka o zabrani održavanja protesta Pravda za Davida na Trgu Krajine u Banjaluci.

Inače, Dragičević je predat Tužilaštvu u Banjaluci jutros oko 8 sati, nešto pre isteka roka od 24 sata.

Povodom situacije u Banjaluci, oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović koji je rekao da su netačne tvrdnje da su pripadnici MUP-a Srbije bili prisutni na protestu.

Takođe, ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske zahvalilo je Delegaciji Evropske unije na interesovanju za slučaj Davora Dragičevića i poručilo da je trebalo prvo da se informišu, pa onda da javno iznose stavove.

Banjalučkom Okružnom tužilaštvu dostavljen je izveštaj kojim se Davor Dragičević tereti za krivično delo ugrožavanja bezbednosti ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača.

Poslanica Partije demokratskog progresa (PDP) u Skupštini Republike Srpske Jelena Trivić uputila je danas otvoreno pismo Srpskoj pravoslavnoj crkvi i drugim verskim zajednicama u BiH u kojem ih pita zašto ćute više od 280 dana od tragične smrti Davida Dragičevića.

PROČITAJTE JOŠ: JOVANOVIĆ: UHAPŠENI NEMA MOTIV ZA PALJENJE MOJE KUĆE, IZA SVEGA STOJI PREDSEDNIK OPŠTINE

(izvor: danas.rs)

Comments

comments