Društvo

Ursula van der Lejn: Šaljemo snage na Grčko – Tursku granicu!

Izvor: rs-lat.sputniknews.com

Brisel će poslati snage na granicu Grčke sa Turskom zbog nadiranja migranata, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula van der Lejen.

Na hiljade migranata okupilo se na tursko-grčkoj granici, gde čekaju da uđu u Evropsku uniju. Grčka, u kojoj je trenutno više od 40.000 migranata smešteno u nekoliko prenaseljenih kampova, saopštila je da je novi mogući talas migranata pretnja za nacionalnu bezbednost.

Ursula van der Lejen saopštila je da će Fronteks snage za brzo reagovanje stići u Grčku kako bi pokušali da ovladaju situacijom na granici.

Ona je dodala da će u Grčku biti poslati brodovi, avioni i graničari, te 700 miliona evra pomoći.

Odluka je doneta pošto se oko 13.000 migranata okupilo na granici, gde kampuju čekajući da uđu u EU.

Von der Lejen je u poseti Grčkoj, zajedno sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem kako bi procenili situaciju na terenu. Oni obilaze i grčko-tursku granicu, a to će učiniti i Andrej Plenković, premijer Hrvatske, zemlje koja predsedava EU.

Uz obilazak granice, oni će se sastati s grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

Grčki ministar Adonis Georgijadis nazvao je stanje sa migrantima „organizovanom invazijom iz inostranstva“, a grčka vlada odbila je da otvori granicu i grčki graničari sprečavaju migrante da uđu u zemlju.

„Ne pokušavajte da uđete ilegalno u Grčku, bićete vraćeni“, napisao je na svom Tviteru premijer Kirjakos Micotakis.

Comments

comments