Društvo

(VIDEO) BRAVO: Aktivisti danas sprečili iseljenje, borba se nastavlja i narednih dana!

Nova tura iseljenja izbeglica najavljena je za period od 23. jula do 10. avgusta

Jutros rano, oko 5 sati, građani su se okupili da spreče izvršitelje da isele stanovnike zgrade u Ustaničkoj 244.

PROČITAJTE JOŠ: ALEKSANDAR VUČIĆ JE NAJVEĆI PROIZVOĐAČ LAŽNIH VESTI!

Dve patrole policije i izvršitelji su jutros došli na pomenutu adresu, ali su ubrzo otišli. Novo iseljenje je zakazano već za sutra.

Policija stigla

Posted by Združena akcija Krov nad glavom on Wednesday, July 25, 2018

Podsećamo, za danas je bilo najavljeno iseljenje Dragane Škrkić.

Gospodin Dedovic iz komesarijata je zvao Draganu putem telefona da joj traži ključeve, ali joj nije ponudio rešenje jer kako kaže, ona “niti je bolesna, niti je stara”.

Dragana za Espreso kaže da je iselila svoje stvari iz stana, ali da ključ neće dati izvršiteljima sve dok joj država ne obezbedi drugi smeštaj u kojem će moći da živi. Kako kaže, očekuje da pregovara sa ljudima iz Komesarijata.

– Danas sam ja na redu. Iseljavaju me iz zgrade navodno zato što neko drugi treba da dođe da živi tu. Ja sam raseljeno lice sa Kosova. Moji roditelji žive u Vraniću. Tamo imamo kuću. Imali smo tamo plac i napravili smo kuću. Moja porodica je velika. Imam 4 se sestre i dva brata. Brat je oženjen, ima dve ćerke, treća beba je na putu. Mi imamo smeštaj u Vraniću, ali problem je što je nas mnogo. Jedno kupatilo. Ja delim sobu sa babom i bratom. Želela sam da se osamostalim, pa sam došla ovde. Ovaj stan je bio slobodan, ja sam ušla u ovaj stan… Ja sad nemam gde.

Kako kaže Dragana, iz Komesarijata su joj nudili pomoć u vidu seoskog domaćinstva, i da je pokušala da prikupi sva potrebna dokumenta, kako bi mogla da se useli u neku seosku kuću u kojoj je moguć život, ali nije uspela da nađe kuću za 1.150.000 dinara, koliko joj je ponuđeno kao pomoć.

– Nije realno da se nađe za te pare. Ja stvarno to nisam našla. Samo da imam prevoz, da putujem, nije mi bitno gde. Ne samo ja, nego i druge devojke iz zgrade… – kaže Dragana.

https://www.facebook.com/zakrovnadglavom/videos/276286882963193/

Ona tvrdi da su joj više puta isključivali struju, i da su joj iz Komesarijata ponudili samo da joj prebace stvari u Vranić.

Inače, u utorak je prilikom pokušaja iseljavanja izbeglica privedeno 16 aktivista kojima su napisane krivične prijave.

– Danas smo se okupili da sprečimo iseljenje izbeglica. Najavili su iz komesarijata juče da više neće vršiti nasilno iseljenje. Juče je čak Anđić iz Komesarijata rekao da on nije rekao policiji da dođu ujutru, da privode ljude, nego da je to policija samoinicijativno uradila. Mi im, svakako, ne verujemo, pošto su i ranije kršili obećanja – kaže Miloš iz Kolektivne odbrane stanara.

Podsetimo, stanari 11 stanova u zgradi u Ustaničkoj ulici broj 244, uglavnom izbeglice sa prostora bivše SFRJ i raseljena lica sa Kosova, dobili su rešenja da se isele, a stanovi u kojima žive dodeljeni su izbeglicama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koje su na konkursu Komesarijata za izbeglice sakupile više bodova.

Nova “tura” iseljenja, gde službe zadužene za izbeglice iseljavaju izbeglice, najavljena je za period od 23. jula do 10. avgusta.

Pre nekoliko dana je, inače, trebalo da bude iseljen Dejan Lazović, koji je 1999. godine izbegao iz Peći, ali građani su to sprečili. Na konkursu Komeserijata stan u kome živi Lazović dodeljen je Mihailu i Anki Oluić, izbeglicama Iz Hrvatske.

U utorak je, nakon višesatne drame, iseljenje Miodraga Stevića iz Kosova polja odloženo za 15. avgust.

Plan nadležnih je, kako saznajemo, “da svaki drugi dan isele po jednu porodicu”.

Dvadesetoro ljudi se suočava sa životom na ulici, među kojima su samohrane majke, stari i bolesni i ratni veterani sa invaliditetom.

Protiv iseljavanja izbeglica protestuju aktivisti “Združene akcije Krov nad glavom” i “Kolektivne odbrane stanara”, kao i spontano okupljeni građani.

PROČITAJTE JOŠ: INSPEKTOR-NAPREDNJAK DANJU BIJE I PRIVODI, A NOĆU DRŽI KAFANU U CENTRU GRADA!

Oni su saopštili da je Petar Anđić iz Komesarijata za izbeglice obećao da niko od izbeglica neće nasilno biti izbačen iz stanova.

U Komesarijatu, inače, kažu da je o kriterijumima za dodelu stanova, odlučivala Uredba o stambenom zbrinjavanju izbeglica, i Zakon o izbeglicama.

Komesarijat za izbeglice pokušava da, kako su istakli, “oslobodi nelegalno naseljene stanove i u njih usele one kojima po zakonu pripadaju”.

PROČITAJTE JOŠ: OPET PRETI: NEĆETE MOJ PLAN ZA KOSOVO?! ONDA ĆETE MORATI DA BRANITE I VRANJE!

(izvor: espreso.rs)

Comments

comments