Društvo

[VIDEO] Huligani napali novinara dok je snimao bakljadu u Kikindi

Novinar kikindskog Radija “DIR” Darko Varađanin napadnut je dok je snimao huligane koji su u tom gradu sa ozvučenja puštala poruke protiv opozicije, saopštilo je Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ).

U četvrtak uveče oko 20.30 Varađaninu je nepoznata osoba udarcem iz ruku izbila telefon dok je sa svojim kolegom snimao okupljanje, iako je imao dozvolu za snimanje, dodaje se u saopštenju.

Na snimku koji je Radio “DIR” dostavio UZUZ-u se vidi da na upozorenje novinara napadač odgovora psovkom, a udruženju građana je dostavljena i službena beleška koju je policija sastavila povodom tog slučaja.

“Očigledno je da organizovane bakljade u vreme političkog časa predstavljaju kršenje zabrane okupljanja, da postoji očigledna zloupotreba javnih resursa, ali se vrši i neovlašćeno koriščenje privatne imovine organizovanim bakljadama na privatnim zgradama od strane lica koje ne žive u tim istim zgradama čime se narušava javni red i mir, ali i izaziva opšta opasnost. Takođe, očigledno postoji nedozvoljeni uticaj na pre svega policiju, ali i tužilaštvo koji ne reaguju na kršenje zakona.

UZUZ napominje da posebno zabrinjava nemogućnost državnih organa da zaštite građane i njihova prava, kao i učestali napadi na novinare,

“Monopol državne sile koji u svakoj pravnoj državi poseduju isključivo javno ovlašćeni organi, narušen je postojanjem navijačkih i stranačkih grupa koje su izuzete iz zakona”, navodi se u saopštenju.

Comments

comments