Svet

(VIDEO) Zatvor naspram koga svi ostali deluju kao Diznilend

Ovu kaznenu ustanovu nazivaju životom posle smrti, a većina zatvorenika 23 sata dnevno provodi u ćelijama. Građevina je tako dizajnirana da zatvorenici ne mogu da vide nebo, a čvrsti zidovi sprečavaju bilo kakav vid komunikacije.

„ADX Florens” je najbezbedniji zatvor u SAD, nalazi se u američkoj saveznoj državi Koloradu, a najbliža naselja su udaljena stotinama kilometara.

U njemu su smešteni najopasniji zatvorenici u Americi i veruje se da je to najsigurniji zatvor na svetu. Napravljen je nakon što su ubijena dva stražara u drugom visokobezbednom zatvoru Merion, u državi Ilinois.
ADX je oduvek bio obavijen velom tajne. U poslednjih desetak godina nijedan medij, osim kratke posete nekoliko medija 2007, nije imao pristup zatvoru. Od svih američkih zatvora, u njemu zatvorenike najviše kontrolišu i prate. Zatvorenici svoje dane provode u samicama, površine tri sa dva metra, sa debelim betonskim zidovima i duplim setovima metalnih vrata.

Ceo kompleks se prostire na 35 hektara i oivičen je visokom bodljikavom žicom, a do sada niko nije uspeo da pobegne iz njega.

– Za razliku od ostalih zatvora, ovde nema buke, nema gužve i zatvorenici ne hodaju hodnicima. Ovde 23 časa provodite u sobi sa isečkom od prozora i uopšte ne vidite planine. Ovaj zatvor nije napravljen za rehabilitaciju zatvorenika – kaže bivši upravnik ADX-a Robert Hud.

Zatvor, koji pripada tipu supermaks zatvora sa maksimalnom sigurnošću, napravljen je za smeštaj ljudi koji služe nekoliko doživotnih kazni i da spreči ubistva drugih zatvorenika ili stražara.

Na crno-belim televizorima prikazuju se obrazovni program i religijske službe. Svaki zatvorenik dobija kopiju magazina “USA Today” sa pojedinim isečenim člancima. Njima je dozvoljeno da igraju bingo, ali među sobom. Pobednik dobija čokoladu ili pravo da se njihova slika pošalje porodici. Oni koji se ponašaju dobro mogu dobiti dodatne privilegije, dok najbolji mogu da dobiju pet časova telefonskog razgovora mesečno.

Kapacitet zatvora je 500 zatvorenika smeštenih u osam jedinica. U H jedinici se nalazi veliki broj islamskih terorista.

Zatvorenici su tokom poseta odvojeni od posetilaca staklenim prozorom i komuniciraju putem telefona. Svi lični razgovori se nadgledaju, a samo se pravni razgovori i pisana komunikacija sa advokatima smatra privilegovanom i ličnom.

(izvor: noizz.rs)

Comments

comments