Društvo

Više od 50 HILJADA penzionera tužilo državu, evo šta je sve od dokumentacije potrebno

BEOGRAD – Prema procenama udruženja penzionera koji su organizovali podnošenje tužbi i saradnju sa advokatskim kancelarijama, do sada je podneto više od 50.000 tužbi protiv države zbog nezakonitog umanjenja penzija, prenosi portal 021.rs.

Kako se navodi, to, pak, nije ništa, u poređenju sa potencijalnih više od 700.000 tužbi penzionera i njihovih naslednika u Srbiji kojima je zakonom od 2014. godine umanjena penzija.

Očekuje se da se nakon vesti o pozitivnim presudama umnogostruči broj tužbi, a iz udruženja penzionera poručuju da je to potrebno što pre uraditi, kako bi se sprečilo eventualno zastarevanje.

PROČITAJTE JOŠ:(FOTO): NOVI DOKAZ DA JE VUČIĆ ŠTITIO MITROVIĆEVOG SINA POSLE SAOBRAĆAJKE!

Jedan od advokata Udruženja sindikata penzionera Srbije Zorica Tršić za Danas objašnjava da oni u tužbama ne osporavaju Zakon o umanjenju penzija, već to što je deo penzija konfiskovan bez rešenja PIO fonda.

„Zakon o umanjenju penzija nije propisao da PIO fond ne radi svoj posao i da prestane da izdaje rešenja. To što PIO ne radi svoj posao pravi odličan posao advokatima“, objasnila je Tršić.

Udruženje sindikata penzionera Srbije besplatno zastupa korisnike, jedino što moraju da plate takse koje zavise od vrednosti spora, odnosno iznosa penzije koji je umanjen i kreću se od 3.000 do 13.000 dinara.

Prema rečima advokatice Tršić, prilikom ulaženja u sudski proces plaća se taksa na tužbu, pa zatim taksa na presudu. Ako je presuda negativna, plaća se i taksa na žalbu i na kraju taksa na odluku Višeg suda. Takse se, inače, po zakonu mogu platiti i u više rata.

„Te takse su razlog zašto mnogi nisu podneli tužbe, jer za penzionere sa velikim penzijama takse su velike, a za one sa nižim penzijama i 3.000 dinara je puno“, ocenjuje Tršić.

Naslednici preminulih penzionera kojima je umanjena penzija u prethodne četiri godine takođe mogu da unesu to pravo u rešenje o ostavinskom postupku i na osnovu toga podnesu tužbu za naknadu. Do sada se procenjuje da je preminulo oko 150.000 penzionera kojima su smanjene penzije, a da naslednici nisu bili ni svesni da imaju to pravo.

PROČITAJTE JOŠ: PROTESTI POČINJU I U NIŠU, PRVI DANAS U 18H!

Udruženja su pozvala penzionere da podnesu i zahtev PIO fondu za priznavanje prava na isplatu razlike između isplaćenog i pripadajućeg iznosa penzije zbog Primene zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija.

„Ukoliko se Fond o zahtevu ne izjasni u roku od 30 dana, dostavlja se žalba zbog ćutanja uprave. Ukoliko se Zahtev rešenjem odbije od strane prvostepenog organa dostavlja se žalba drugostepenom organu“, kaže Tršić.

Ona zaključuje i da je potrebno da „fond zatrpamo svojim zahtevima i tako pokažemo da ne opraštamo pljačku“.

Šta je potrebno za tužbu

Dokumenta koja klijent treba da pripremi za advokatsku kancelariju su po dve kopije lične karte i rešenja o penzionisanju. Takođe, penzioni ček iz poslednjeg meseca smanjivanja penzije (septembar ili oktobar 2018. godine), uverenje-potvrda o načinu isplate penzije dostavljeno od fonda PIO (ako ih ima), kopija zahteva Fondu PIO za izdavanje Rešenja o isplati neisplaćenih delova penzije po Zakonu o privremenom uređivanju načina isplate penzija, kao i rešenje filijale ili direkcije Fonda PIO kao odgovor na podneti Zahtev (ako ga ima).

PROČITAJTE JOŠ: BRAVO VULINE: MINISTARSTVO ODBRANE PRED BANKROTOM!

(izvor: infobrif.rs)

Comments

comments