Društvo

Vlada IZMISLILA PROPIS da bi SAKRILA ugovor o aerodromu!

Skrivanje od javnosti ugovora o koncesiji za beogradski Aerodrom “Nikola Tesla” Vlada Srbije pravda nepostojećom odredbom pravilnika kojim se uređuje Registar javnih ugovora, ukazala je “Transparentnost Srbija”.

Saradnik ove organizacije Zlatko Minić rekao je da je davanje te profitabilne firme pod koncesiju francuskoj kompaniji “Vansi erport” na 25 godina, o čemu je u četvrtak potpisan ugovor, za premijerku Srbije “odlika moderne evropske države”, iako su, kako se navodi, “koncesije davale i centralnoameričke banana republike i time čak zaslužile taj pežorativni naziv”.

PROČITAJTE JOŠ: NOVI IZBORI, STARA PLJAČKA – SNS OTIMA IZBORE U PALANCI!

“Koncesije su se davale u kolonijama i banana republikama, pa je i naziv banana republika nastao zbog odnosa koncesionara iz SAD prema centralnoameričkim državama, čiji su autoritarni lideri po svaku cenu želeli da privuku strane investitore”, naveo je Minić i zapitao se da li je “sakrivanje ugovora o koncesiji odlika moderne evropske države ili moderne evropske banana republike”. Ocenio je da javnost Srbije i dalje ne zna šta je to što koncesionar može da uradi na Aerodromu, a da to sami nisu mogli to preduzeće i Vlada Srbije.

“Odlika moderne evropske države je vladavina zakona, pravna država, transparentnost. Objavljivanje zaključenog ugovora bila bi odlika moderne (i ne samo moderne) evropske države. To bi bilo potvrđeno i kada bi javnost saznala zbog čega je uopšte data koncesija, odnosno kada bi imala uvid u studiju koja pokazuje da je to najbolji, po državu, građane i njihov novac, način da se ostvare ciljevi u vezi sa razvojem aerodroma”, naveo je Minić. Pitanje objavljivanja studije sada je, kako je podsetio, pred Upravnim sudom, kome je “Transparentnost” podnela tužbu protiv Vlade.

“Vlada dosledno i predano krije studiju, iako je prvobitno objašnjenje da bi njeno objavljivanje moglo da ugrozi ekonomske interese – dodelu koncesije, sada obesmišljeno. S pravom se može postaviti pitanje da li studija, inače obavezna po Zakonu o javno-privatnim partnerstvima i koncesijama, uopšte postoji”, istakao je Minić. Po tumačenju iz kabineta premijerke ugovor o koncesiji Aerodroma neće biti objavljen do septembra, kada će transakcija biti finansijski zatvorena, ali ni tada “neće biti objavljeni najvažniji elementi ugovora”. Kako je objašnjeno, pravilnik kojim se uređuje Registar javnih ugovora propisuje da se javni ugovori sa svim prilozima čuvaju kao poslovna tajna i “pristup javnom ugovoru iz zbirke isprava Registra, kao informaciji od javnog značaja, neće biti omogućen tražiocu ako bi slobodan pristup javnosti mogao bitno otežati ostvarenje ekonomskih interesa javnog i privatnog partnera”.

PROČITAJTE JOŠ: KAMPANJA JE JEDNO, REALNOST DRUGO – METRO NE PRE 2027. GODINE

“Ovo je krajnje zbunjujuće, jer kabinet premijerke u zaštitu netransparentnosti istura odredbu koja je izbrisana iz pravilnika pre četiri i po godine”, istakao je Zlatko Minić.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆEVA PREDSTAVA ZA NAROD – SRBIJA VEĆ IGRALA PROTIV KOSOVA

(izvor: istinomer.rs)

Comments

comments