Društvo

Vlast prodaje Institut za vodoprivredu firmi koja gradi Beograd na vodi!?

Gradski odbor Narodne stranke Beograd saopštio je danas da vlast namerava da firmi „Milenijum tim“ proda Institut „Jaroslav Černi“, jedini državni institut za vodoprivredu u jugoistočnoj Evropi i vodeću naučnoistraživačku organizaciju u oblasti voda, koja se bavi izradama naučnih studija, istraživanjem, projektovanjem, inženjeringom i konsaltingom i u kojoj radi 17 doktora nauka i 13 magistara od ukupno 235 zaposlenih.

„Nedopustivo je da država privatnom kapitalu netransparentnog porekla prepusti tako uglednu i referentnu ustanovu i to firmi ’Milenijum tim’, očigledno bliskoj režimu. Ta firma je angažovana na izgradnji ’Beograda na vodi’, a sada je dobila i 10 miliona evra bespovratne pomoći od države za kupovinu Vranjske banje, dok se pominje i kao izgledni izvođač gradnje beogradskog metroa“, navodi se u saopštenju beogradskog odbora Narodne stranke.

Narodna stranka je istakla da Institut „Jaroslav Černi“ često izdaje pozitivno mišljenje za projekte koje realizuju firme bliske državi, a koje „sva stručna javnost ocenjuje kao loše po čitavu zajednicu“.

„Poslednji takav primer u nizu je studija na osnovu koje su smanjene zone sanitarne zaštite u Makiškom polju kako bi se investitorima omogućila gradnja na vodoizvorištu. Stručna javnost kritikuje tu studiju, a najveći problem je što nisu sprovedena istraživanja, već je zaključak donet na osnovu modela pogodnog za manipulisanje“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Odbora Narodne stranke za zaštitu životne sredine Aleksandar Anđelković rekao je da je država očigledno odlučila da privatnom kapitalu prepusti u ruke svu kontrolu nad projektima koje namerava da sprovede sada i u budućnosti, i to „gradeći bez saglasnosti javnih preduzeća, sa fingiranim studijama bez istraživanja, na prirodnim dobrima i u zaštićenim zonama“.

„Prodaja Instituta ’Jaroslav Černi’ izaziva zabrinutost i dovodi u pitanje istraživačko delovanje te kuće. Sumnjam da firma poput ’Milenijum tima’ želi da bespovratno ulaže novac u edukaciju doktoranada i drugih stručnjaka koje je ova institucija u prošlosti podržavala“, rekao je Anđelković.

Anđelković je dodao da će se „ovaj veoma loš potez države odraziti i na kvalitet projekata koji će se u budućnosti raditi u Srbiji i državama regiona, gde je Institut ’Jaroslav Černi’ bio angažovan“.

Comments

comments