Svet

Kako se Kinezi bore protiv korupcije – streljano 10.000 funkcionera!

Jedna izuzetno zanimljiva priča nam dolazi sa Dalekog Istoka. Za ove prostore bi se reklo da je to “bajka”. Naravno, bajke ne postoje. Dok borba protiv korupcije postoji(u iole normalnim zemljama)!

TUŽNA ISPOVEST: Zbog SNS poslanika dobio otkaz!

Na jednom bugarskom sajtu objavljena je interesantna statistika o streljanjima u Kini zbog korupcije.

Agencija CROSS je objavila da je od 2000. godine do danas u Kini streljano oko 10 000 državnih činovnika koji su proglašeni krivi za korupciju.

Otprilike u isto vreme, po podacima kineskih izvora, još oko 120 000 činovnika je bilo osuđeno na zatvorske kazne sa različitim trajanjem. Očigledno da je to jedan od uzroka rastuće moći te države u celom svetu.

Intenzivna kampanja protiv korupcije koja se u Kini sprovodi od prehodnog kongresa partije s kraja 2012-te daje odlične rezultate i to je ocena i građana i stručnjaka. Kažu da je ta borba poboljšala rad državnih službi, imala uticaj posebno u poslovima sa inostranim kompanijama, kao i da je donela promene u živote običnih građana.

Pročitajte još: VOJSKA DIGLA GLAS PROTIV “MINISTRA” VULINA

Inače zanimljivo je da, prema Svetskom indexu korupcije, Kina deli 77. mesto (od 180 zemalja) zajedno sa Surinamom, Trinidadom i Tobagom i Srbijom!

I sama pretraga interneta u vezi Kine i borbe protiv korupcije bi vam donela slične vesti, samo direktnije primere, imenovanje kažnjenih ministara i ostalih koji su u pali u borbi protiv pravde…

Da li ćemo doživeti da se ljudi u Srbiji hapse zbog stvari kao što je korupcija? U Srbiji, ujedno i u većini zemalja bivše Jugoslavije, korumpiranost znači da si “pogodan” za vlast.

Godinama se na vlasti “vrti” isto društvo, možda se međusobno takmiče ko je više ukrao? Povremeno, oko izbora, možemo pročitati nešto o kriminalnim radnjama te gospode. Ali oni će na svojim funkcijama ostati, ili će čak biti i unapređeni.

Dovoljan primer je Bata Gašić. 

 

I dok Kinezi imaju ovako radikalne mere za suzbijanje korupcije, Srbija sa SNS kartelom na čelu države ne razmišlja da učini ništa kako bi prekinula ovakvo stanje stvari!

Dokle će to trajati, možemo samo da pogađamo. Kinezi možda imaju rigorozne mere, ali i da su te mere blaže, to bi opet bila neka BORBA. Da li kod nas ima borbe za pravdu i za bolji život naroda, ili te stvari “postoje” samo u vreme izbora? Na nama je da razmislimo.

Ovaj tekst volimo sa vremena na vreme da podelimo, prosto ga valja pročitati jednom u mesec, dva. Podseća nas da korupciju nije nemoguće iskoreniti i da možda ima nade da se nešto takvo desi i na ovim prostorima.

Comments

comments