Svet

Milanovićeva izjava o tabli “Za dom spremni” izazvala burne reakcije

Izjava predsednika Hrvatske Zorana Milanovića u Jasenovcu da ploču HOS-a sa natpisom “Za dom spremni”, koja je postavljena u Novskoj, “treba maknuti i negde baciti”, naišla je na oštru osudu hrvatskog ministra branitelja Tome Medveda i udruženja vojnih invalida rata, prenosi N1.

“Izjavu predsednika Zorana Milanovića, koji je na obeležavanju 75. godišnjice proboja iz ustaškog logora Jasenovac poručio da spomen-ploču za 11 poginulih hrvatskih branitelja ‘treba maknuti i negde baciti’, najoštrije osuđujem jer se time obezvređuje žrtva hrvatskih branitelja, pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga”, navodi ministar branitelja u saopštenju.

Tomo Medved naveo je da “odavanje počasti žrtvama totalitarnog režima u Jasenovcu nikako nije trebalo da bude povod kako bi se istovremeno obezvredile žrtve velikosrpske agresije”.

“Više od 700 pripadnika HOS-a živote je dalo za Hrvatsku, a izgovorene reči uvreda su njima i njihovim porodicama”, poručio je Medved.

Spornu izjavu predsednika Milanovića osudilo je i Udruženje hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske (Hvidra), prozivajući ga da se “grubo obrušio na HOS kao legitimnu jedinicu Oružanih snaga RH”.

“Dok su pripadnici HOS-a krvarili na prvoj liniji fronta braneći našu zemlju od velikosrpskog agresora, Zoran Milanović nije nikada osetio potrebu da se odazove i učestvuje u odbrani domovine, već je kukavički pobegao od te časne dužnosti”, saopštilo je ovo udruženje.

Comments

comments