SvetZabava

Ovo su tri jezika budućnosti i valjalo bi ih učiti

Pitanje koje većina roditelja postavlja je – na koji jezik bi trebalo upisati dete da bi ono od njega imalo koristi u budućnosti?

Engleski jezik se podrazumeva, potom se često navodio španski zbog broja zemalja u kojima se govori, ali u poslednje vreme tri jezika se izdvajaju.

Centar za ekonomska i poslovna istraživanja iz Londona anketirao je 2.000 roditelja koji imaju decu ispod 18 godina. Oko 45 odsto njih priznalo je da njihovo dete ne govori drugi jezik, dok je 19 odsto izjavilo da uopšte nisu zainteresovani da im dete nauči drugi jezik.

Istraživanje je pokazalo da su francuski, nemački i mandarinski tri jezika koja bi deca trebalo da uče kako bi za deset godina profitirala od toga.

Očekuje se da jezičke veštine potpomognu ekonomiju Velike Britanije za čak 500 milijardi funti do 2027. godine.

– Ovo istraživanje pokazalo je koliko je učenje jezika važno za ekonomiju i dokazuje da se ljudima koji kao deca uče drugi jezik otvaraju brojna vrata. Verujemo da je učenje jezika izuzetno korisno za razvoj dece i to je odlična investicija za budućnost: deca koja su upoznata sa različitim jezicima svesnija su različitih kultura, ljudi i mišljenja – rekla je Antonela Soraće, profesorka razvojne lingvistike na Univerzitetu u Edinburgu.

Ona je dodala da će njihova mogućnost multitaskinga biti izraženija nego kod dece koja se služe samo jednim jezikom.

(izvor: noizz.rs)

Comments

comments